2016-12-20

PROJEKT EDUKACYJNO-PROFILAKTYCZNY „Rodzinnie i w duchu polskiej tradycji - przygotowanie i przeżycie Świąt Bożego Narodzenia”

Aktualnie w Ognisku Wychowawczym przy Toruńskim Centrum Caritas realizujemy kolejny projekt na rzecz podopiecznych i ich rodzin. Projekt o podanej wyżej nazwie trwa od początku miesiąca grudnia 2016 i obejmuje 31 osób (11 rodziców oraz 20 dzieci będących na co dzień podopiecznymi naszej świetlicy).

Cele projektu:

• Przypomnienie polskich tradycji i zwyczajów związanych ze świętowaniem Bożego Narodzenia (edukacja w formie plastycznej, muzycznej, kulinarnej i turystycznej)
  • Nauka śpiewu najpiękniejszych polskich kolęd i pastorałek.
  • Wskazanie na czynności związane ze wspólnym przygotowywaniem świąt jako element ubogacający życie rodzinne.
  • Zachęcenie dzieci i ich rodziców do stosowania tradycyjnych, przypomnianych w ramach Projektu sposobów przygotowania i przeżywania świąt w domu
  • Pogłębienie więzi pomiędzy dziećmi (rodzeństwem) i rodzicami -rodzinna integracja podczas przygotowań oraz przy stole wigilijnym
  • Uchronienie tradycyjnych polskich sposobów świętowania przed zapomnieniem.
  • Promowanie zachowań prorodzinnych.
  • Przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu dzieci i ich rodzin.

W pierwszych 3 tygodniach grudnia 2016 cele te realizowane były poprzez następujące działania grupowe:

• Spotkanie edukacyjne dotyczące tradycji obchodzenia Świąt Bożego Narodzenia w naszym kraju.
  • Zajęcia muzyczno-wokalne: wspólna nauka śpiewu najpopularniejszych polskich kolęd (z wykorzystaniem instrumentów muzycznych).
  • Warsztaty plastyczne dla dzieci i rodziców : wykonywanie łańcuchów i ozdób choinkowych z kolorowego papieru (wg zaproponowanych wzorów), komponowanie stroików i wieńców z igliwia – zdobienie ich brokatem, szyszkami, bombkami itp.
  • Zajęcia kulinarne dzieci z rodzicami i wychowawcami Ogniska: zakup produktów, a następnie przygotowywanie i wypiekanie ozdobnych pierników oraz ciasta świątecznego, przygotowanie barszczu i wykonywanie tradycyjnych pierogów na stół wigilijny.
  • Integracyjna wycieczka do Fabryki Bombek „Sopel” w Bydgoszczy: poznanie poszczególnych etapów procesu produkcji bombek choinkowych, oglądanie wystawy szklanych ozdób choinkowych (dawnych i współczesnych).
  • Wspólne ubieranie choinki i dekorowanie całej świetlicy – zgodnie z zasadami polskiej tradycji bożonarodzeniowej (wytworami własnymi oraz zakupionymi w sklepie).

Kulminacją naszego projektu będzie uroczyste Spotkanie Wigilijne dla wszystkich uczestników i realizatorów – z zachowaniem tradycji chrześcijańskich oraz z wizytą Mikołaja, który obdaruje wszystkie dzieci świątecznymi prezentami. Natomiast ostatnim elementem Projektu będzie „ Konkurs Kolęd dla Dzieci”, który odbędzie się w naszym Ognisku Wychowawczym tuż po świętach Bożego Narodzenia.

Środki finansowe na realizację działań projektowych pochodzą od Gminy Miasta Toruń. Część wydatków sfinansowała „Caritas” oraz prywatny sponsor. Dziękujemy bardzo serdecznie za finansowe wsparcie tego barwnego, radosnego, integrującego rodziny przedsięwzięcia.

Hanna Dobromilska – kierownik Ogniska Wychowawczego