2013-03-28

POMOC OSOBOM BEZDOMNYM

W ramach KOMPLEKSOWEGO PROGRAMU DZIAŁAŃ DORAŹNYCH I DŁUGOFALOWYCH WOBEC OSÓB Z SEKTORA WYKLUCZENIA SPOŁECZNEGO, BĄDŹ TYM WYKLUCZENIEM ZAGROŻONYCH osoby dotknięte bezdomnością, ciężką chorobą czy niepełnosprawnością moga skorzystać z kompleksowej pomocy działań natury osłonowej, profilaktycznej,prawnej oraz medycznej. Ciepły posiłek oraz pomoc żywnościowa w formie produktów spożywczych to fundamentalna pomoc człowiekowi w potrzebie. Wydajemy również odzież oraz istnieje możliwość skorzystania z kąpieli. Inny rodzaj działań to pomoc pielęgniarska oparta głównie na profilaktyce i środkach zaradczych. Istotny jest fakt iz pomoc ta skierowana jest również do osób nie objętych ubezpieczeniem zdrowotnym. Do innego typu działań, z których można skorzystać w ramach wyżej wymienionego programu, należą porady psychologiczne, pomoc terapeutyczna i prawna.

Wszystkie działania mają na celu pomoc w zaspokojeniu egzystencjalnych potrzeb człowieka oraz motywowanie do zmian dotychczasowego stylu życia, począwszy od troski o własne zdrowie po uregulowanie sytuacji formalno-prawnej czy starania w kierunku podniesienia kwalifikacji.

Projekt jest realizają UMOWY 15/AL./2013 zawartej z Gminą Miasta Torunia, która dofinansowuje program.

Termin realizacji 01.01.2013 do 31.12.2013