2011-11-20

Akcja "Tornister" 2011

Tegoroczna akcja charytatywna Toruńskiego Centrum Caritas na rzecz rodzin najuboższych, mająca na celu pomoc w wyposażeniu dzieci uczących się w zeszyty i przybory niezbędne do edukacji szkolnej jest już dwunastą z kolei. Tego rodzaju pomoc organizowana jest zwykle tuż przed rozpoczęciem roku szkolnego. W tym roku akcja „Tornister” rozpoczęła się na przełomie sierpnia i września br. – kiedy to przygotowano i wydano wyprawki szkolne wszystkim podopiecznym dwóch Ognisk Wychowawczych prowadzonych przez TC Caritas (w Toruniu i Chełmży). Z tej formy pomocy skorzystało ponad 100 dzieci. Kolejnym rodzinom z terenu miasta Torunia będącym w trudnej sytuacji materialnej udzielano pomocy rzeczowej w postaci zeszytów, plecaków i przyborów szkolnych w dniach 13-14 października. W tym czasie pomoc otrzymało kolejnych 400 dzieci ze 135 niezamożnych rodzin.

Łącznie w ramach tegorocznej akcji charytatywnej „Tornister” toruńska Caritas doposażyła plecaki szkolne ok.500 uczniów.

koodynator akcji - Hanna Dobromilska